Ekonomi, resor och boende

Som elev på gymnasiet kan du i vissa fall få fria skolresor, hjälp med elevbostad eller ersättning för dina boendekostnader. När du har fyllt 16 år och går på gymnasiet får du också studiebidrag.

Elevbostäder

Leksands gymnasium kan förmedla boende till elever i totalt 21 lägenheter och 17 rum.

Elevbostäder i Leksand

Inackorderingstillägg och resebidrag

Du som går på Leksands gymnasium, är skriven i annan kommun och måste skaffa elevbostad, kan ansöka om inackorderingstillägg från din hemkommun.

För dig som studerar i annan kommun

Du som är skriven i Leksands kommun och studerar i kommunal skola på annan ort kan ansöka om inackorderingstillägg eller kontant resebidrag.

Blankett för inackorderingstillägg (pdf)
Blankett för kontant resebidrag (pdf)

Busskort

Elever i gymnasieskolan som är under 20 år, har minst 6 kilometer till skolan från folkbokföringsadressen och inte är beviljade inackorderingstillägg, har rätt till ett busskort för resor till och från skolan. I vissa fall kan eleven istället ha rätt till kontant resebidrag.

Första dagen på höstterminen åker elever i årskurs 1 gratis. Ett tillfälligt färdbevis och ansökan för busskort delas ut av mentor första skoldagen. Elever i årskurs 2 och 3 behåller sina busskort över sommaren.

Läs mer i SKLs skolskjutshandbok

Studiebidrag och studiestöd

Alla som har fyllt 16 år och går på gymnasiet får studiebidrag. Från höstterminen det år du fyller 20 år så upphör studiebidraget. Då kan du ansöka om studiemedel från CSN i stället.

Studiebidrag och studiestöd

Sidan uppdaterad: 2019-04-24