Gymnasial lärlingsutbildning

Lärlingsutbildning ger dig både yrkesexamen och arbetslivserfarenhet

Skriv ut

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-80 000

E-postadress: kommun@leksand.se

Programlagsledare

Louise Berglund

Telefon: 0247-804 16, 070-224 62 41

E-postadress:

Besöksadress: Rättviksvägen 29, 79331 Leksand

Studie- och yrkesvägledare

Åsa Matsson Andrén

Telefon: 0247-802 28

E-postadress:

Besöksadress: Rättviksvägen 29, 79331 Leksand

Biträdande rektor

Liselotte Alanko

Telefon: 0247-802 10

E-postadress:

Besöksadress: Rättviksvägen 29, 79331 Leksand

Leksands gymnasium

Telefon: 0247-801 35

E-postadress:

Besöksadress: Rättviksvägen 29, 793 31 Leksand

På Leksands gymnasium kan du gå flera yrkesprogram som gymnasial lärling. Som lärling gör du mer än halva din gymnasietid ute i yrkeslivet.

Lärlingsutbildning är en annan form av gymnasiestudier och det kräver att du som lärling är målinriktad och motiverad för ditt valda yrke. De gymnasiegemensamma kurserna läser du på skolan två dagar i veckan och dina yrkeskurser gör du på din lärlingsplats tillsammans med din handledare och yrkeslärare tre dagar i veckan. Det bidrar till att du får goda yrkeskunskaper och växer in i ditt yrke. Många elever får erbjudande om anställning efter avslutade studier på sin lärlingsplats. Förutom ditt studiebidrag är du som lärling också berättigad till ett lärlingsbidrag från CSN som kompensation för luncher och resor under dina yrkesdagar. Lärling kan inte kombineras med NIU-ishockey, baseboll/softboll eller LIU med idrottsövning på skoltid.

Grundläggande behörighet

På programmen inom gymnasial lärlingsutbildning har du möjlighet att läsa in grundläggande behörighet till högskolan.

Barn- och fritidsprogrammet

Inriktning pedagogiskt och socialt arbete

Du som i framtiden vill arbeta med barn och ungdomar som pedagog eller med människor med funktionsnedsättningar, har din lärlingstid i förskola, grundskola och på fritidshem.
Lärlingsutbildningen ger dig erfarenhet av pedagogiskt arbete för människor i olika åldrar och med olika förutsättningar. Du får en barnskötarexamen som ger dig möjlighet att arbeta inom förskolan som barnskötare, i grudskola, grundsärskola, fritidshem eller som pedagogisk elevassistent i klasser för barn i behov av stöd. Du kan läsa vidare till exempelvis förskolelärare, fritidsledare, fritidspedagog, grundlärare, socionom eller polis.

Handel- och administrationsprogrammet 

Inriktning handel och service

Handelsprogrammet passar dig som vill utvecklas inom försäljning, marknadsföring, E-handel och entreprenörskap. Du gillar att skapa goda relationer och vill lära dig mer om kommunikation och hur man tar hand om människor proffessionellt. Du utvecklar många olika personliga förmågor inom olika områden under din utbildning som till exempel din kreativitet, sociala kompetens och förmåga att arbeta i team. Handelsprogrammet öppnar många vägar till olika yrken som till exempel inköpare, butikschef, säljare, marknadsförare, E-handel eller som egen företagare. 

Hantverksprogrammet

Inriktning finsnickeri

Innan du går ut som lärling på en arbetsplats inom finsnickeri, läser du inne på vår finsnickeriutbildning på Leksands gymnasium första tiden för att lära dig grunderna i yrket. Efter examen blir du exempelvis inredningssnickare eller möbelsnickare.

Inriktning florist

Som floristlärling lär du dig göra blomsterarrangemang, buketter och blomsterbinderier till olika tillfällen. Dessutom ingår kunskaper i växtkännedom och allt som ingår i en blomsterhandel. Du blir utbildad florist.

Inriktning frisör, barberare och hår- och makeupstylist

Startar ej hösten 2021.

Hotell- och turismprogrammet 

När du väljer hotell- och turismprogrammet blir du som lärling utbildad på ett eller flera hotell under dina tre år. Du får lära dig att boka in och ta emot gäster i receptionens olika bokningssystem och vara ansiktet utåt i hotellreceptionen. Du får lära dig att planera och genomföra olika typer av hotellkonferenser samt möten och event. Du kommer även att få kunskaper om servering drycker och alkoholhantering. Efter utbildningen kan du arbeta direkt som hotellreceptionist, frukostvärdinna, konferensvärd eller som bokningspersonal, "back office".

Restaurang– och livsmedelsprogrammet 

Inriktning bageri och konditori

Vill du bli bagare och konditor får du lära dig yrket genom att vara lärling på företag inom bageri och konditor branschen. Det är viktigt att känna till att det oftast innebär mycket tidiga morgnar för dig. På din arbetsplats får du lära dig grunden i teknikerna för att tillverka olika sorters bröd, bakverk och konditorvaror, dekorera tårtor, göra choklad och konfektyr och desserter. Du får även kunskaper i service och försäljning, då det ofta är kopplat till verksamheten. Utbildningen passar dig som vill bli bagare, konditor, arbeta med delikatesser eller dig som vill driva ditt eget företag, exempelvis café inom den här branchen. 

Inriktning kök och servering

Du får lära dig det genuina kockyrket genom att vara lärling på en eller flera arbetsplatser inom restaurangbranschen. Du kommer att få lära dig att tillaga god mat från grunden av fina råvaror, om mat och dryck i kombination, samt att komponera matsedlar och laga mat till gäster på din arbetsplats. Du kan även välja en yrkesutgång mot servitris/servitöryrket och lära dig ta hand om gästerna och ge bra service, göra olika dukningar och komponera mat och dryck. Du får bra kunskaper inom dryck och bar. Du kan efter utbildningen få arbete som till exempel kock, kallskänka, servitris/servitör, sommelier, barista eller bartender i Sverige och hela världen. 

Vård- och omsorgsprogrammet 

På vård- och omsorgsprogrammet får du lära dig om kroppens anatomi, fysiologi, sjukdomar och hur de behandlas. Du får breda kunskaper inom hälso- och sjukvården, vård och omsorg av äldre och människor med olika funktionsvariationer, psykiatri och rehabilitering och är ute som lärling på olika vård och omsorgsverksamheter. Du kommer efter utbildningen att vara väl förberedd för att arbeta som undersköterska inom den specialiserade vården på sjukhus, akutsjukvården, vård och omsorg av äldre människor med funktionsvariationer. Du kan läsa vidare till exempelvis sjuksköterska, fysioterapeut, ambulanssjukvårdare, barnmorska och flera specialistområden inom hälso- och sjukvården.

Sidan uppdaterad: 2021-01-25