Gymnasial lärlingsutbildning

Mer än halva utbildningen på en arbetsplats

Vill du få mer än halva din utbildning förlagd till en arbetsplats? Hos oss kan du gå som lärling på flera yrkesprogram. Du får dina yrkeskurser på en arbetsplats och blir väl förberedd inför yrkeslivet. 9 av 10 elever har arbete direkt efter gymnasiet.

Gymnasial lärlingsutbildning omfattas av samma poäng som övriga yrkesprogram. De gymnasiegemensamma ämnena läser du på Leksands gymnasium två dagar i veckan – måndag och fredag.

Yrkesämnena gör du ute på arbetsplatsen i en verklig arbetsmiljö. Det innebär att du följer arbetstiderna ute på en arbetsplats tre dagar i veckan – tisdag, onsdag och torsdag.

Samarbete med din arbetsplats

Ett nära samarbete mellan gymnasiet, arbetsplatserna, bransch och fackförbund gör det möjligt för oss att erbjuda en utbildning som anpassas till arbetsmarknadens krav. Skolan skriver ett utbildningskontrakt med arbetsgivaren.

Då mer än halva studietiden är arbetsplatsförlagd, innebär det att du alltid är uppdaterad kring det senaste som gäller inom ditt yrkesområde. Du får arbeta med de material, verktyg och tekniker som används inom ditt yrke.

Din yrkeslärare besöker dig regelbundet på arbetsplatsen och följer upp dina yrkeskurser.

Lärlingsersättning

Utbildningen berättigar till lärlingsersättning, vilket är ett bidrag för måltider och resor som du kan få när du är lärling på en arbetsplats. Detta söker du hos CSN.

Yrkesexamen

Gymnasial lärlingsutbildning ger dig en yrkesexamen och du kan därefter söka till yrkeshögskolan för vidare studier.

Grundläggande behörighet

På alla program inom gymnasial lärlingsutbildning får du grundläggande behörighet till högskolan.

Välj bland många olika program

Vår gymnasiala lärlingsutbildning kan kombineras med de flesta av våra program, men inte med NIU-ishockey, baseboll/softboll eller LIU med idrottsutövning på skoltid.

Sidan uppdaterad: 2019-05-15