Gymnasial lärlingsutbildning

Lärlingsutbildning ger dig tre års arbetslivserfarenhet

Koordinator

Louise Berglund

Telefon: 0247-804 16, 070-224 62 41

Vill du få mer än halva din utbildning förlagd till en arbetsplats? På Leksands gymnasium kan du gå flera yrkesprogram som gymnasial lärling.

Alla yrkesprogram inom lärling är på 2500 poäng. De gymnasiegemensamma ämnena läser du med din klass två dagar i veckan. Yrkeskurserna gör du på din arbetsplats tre dagar i veckan. Din yrkeslärare besöker dig och följer upp dina yrkeskurser på arbetsplatsen, där det även finns en utbildad handledare. Lärling kan inte kombineras med NIU-ishockey, baseboll, softboll eller LIU med idrottsutövning på skoltid.

Lärlingsersättning

Utbildningen berättigar till lärlingsersättning, vilket är ett bidrag för måltider och resor som du kan få när du är lärling på en arbetsplats. Detta söker du hos CSN.

Yrkesexamen

Gymnasial lärlingsutbildning ger dig en yrkesexamen och du kan därefter söka till yrkeshögskolan för vidare studier.

Grundläggande behörighet

På alla program inom gymnasial lärlingsutbildning får du grundläggande behörighet till högskolan.

Välj bland många olika program

Barn- och fritidsprogrammet BF, inriktning pedagogiskt arbete

Vill du bli barnskötare eller elevassistent? Som BF-lärling får du vara med barn på förskola och skola, och planera och leda aktiviteter för barnen.

Handels- och administrationsprogrammet HA, inriktning handel och service

Som HA-lärling är du på olika arbetsplatser inom handeln och lär dig sälja och ge service, kundbemötande, inköp och marknadsföring, med mera.

Hantverksprogrammet HV, inriktning finsnickeri

Vill du bli inredningssnickare eller möbelsnickare? Innan du börjar HV-lärling på en arbetsplats är du inne på vår finsnickeriutbildning på Leksands gymnasium och lär dig
grunderna i yrket.

Hantverksprogrammet HV, inriktning florist

Som floristlärling lär du dig göra blomsterarrangemang, buketter och blomsterbinderier till olika tillfällen. Dessutom ingår kunskaper i växtkännedom och allt som ingår i en blomsterhandel.

Hantverksprogrammet HV, inriktning frisör

Som frisörlärling lär du dig frisörteknik, frisyrdesign, färglära, med mera. Vissa dagar får du undervisning inne i vår frisörsalong på Leksands gymnasium.

Hantverksprogrammet HV, inriktning textil design

Som lärling inom textil design får du lära dig att formge mönster, skapa och sy egna kreationer och utvecklas inom textil design.

Hotell- och turismprogrammet HT, inriktning hotell och konferens

Som HT-lärling får du vara ansiktet utåt, lära dig boka in och ta emot gäster i receptionen, iordningställa för konferenser och göra våningsservice. Du kan arbeta som hotellreceptionist, frukostvärdinna och konferensvärd.

Restaurang– och livsmedelsprogrammet RL, inriktning bageri och konditori

Vill du bli bagare och konditor? Du får lära dig tillverka olika sorters bröd, bakverk och konditorivaror, till exempel choklad och konfektyr, samt får kunskaper i service och försäljning

Restaurang– och livsmedelsprogrammet RL, inriktning kök och servering

Vill du bli kock? Du får lära dig komponera matsedlar, välja råvaror och laga mat till gäster på din arbetsplats. Du kan även bli servitör/servitris och lära dig ta hand om miljön i matsalen, duka, ge råd om mat och dryck och se till att gästerna får vad de beställt.

Vård- och omsorgsprogrammet VO

Vill du arbeta med människor och lära dig mer om den mänskliga kroppen? Du får utbildning i hälso- och sjukvård, fysiologi, psykologi, rehabilitering och äldrevård. Som VO-lärling får du vara på olika arbetsplatser och blir väl förberedd att arbeta som undersköterska.

Sidan uppdaterad: 2020-06-09