Gymnasial lärlingsutbildning: Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Inriktningar: Bageri och konditori, Kök och servering

Skriv ut

Telefontid receptionen

Telefon: 0247-801 35

E-postadress: gymnasiet@leksand.se

måndag 8.00–15.00
tisdag 8.00–15.00
onsdag 8.00–15.00
torsdag 8.00–15.00
fredag 8.00–15.00
lördag Stängt
söndag Stängt

Programlagsledare

Louise Berglund

Telefon: 0247-804 16, 070-224 62 41

E-postadress:

Besöksadress: Rättviksvägen 29, 79331 Leksand

Lärare

Christina Schwabe

Telefon: 0247-801 42

E-postadress:

Besöksadress: Rättviksvägen 29, 79331 Leksand

Vill du bli bagare eller konditor får du lära dig yrket genom att vara lärling på företag inom bageri och konditor branschen. Det är viktigt att känna till att det oftast innebär mycket tidiga morgnar för dig. På din arbetsplats får du lära dig grunden i teknikerna för att tillverka olika sorters bröd, bakverk och konditorivaror, dekorera tårtor, göra choklad och konfektyr och desserter. Du får även kunskaper i service och försäljning, då det ofta är kopplat till verksamheten.

Du får lära dig det genuina kockyrket genom att vara lärling på en eller flera arbetsplatser inom restaurangbranschen. Du kommer att få lära dig att tillaga god mat från grunden av fina råvaror, om mat och dryck i kombination, samt att komponera matsedlar och laga mat till gäster på din arbetsplats. Du kan även välja en yrkesutgång mot servitris/servitörsyrket och lära dig ta hand om gästerna och ge bra service, göra olika dukningar och komponera mat och dryck. Du får bra kunskaper inom dryck och bar. Du får goda möjligheter att arbeta i Sverige och i övriga världen.

Gymnasial lärlingsutbildning

Som lärling gör du mer än halva din gymnasietid ute i yrkeslivet. Lärlingsutbildning är en annan form av gymnasiestudier och det kräver att du som lärling är målinriktad och motiverad för ditt valda yrke. De gymnasiegemensamma kurserna läser du på skolan två dagar i veckan och dina yrkeskurser gör du på din lärlingsplats tillsammans med din handledare och yrkeslärare tre dagar i veckan. Det bidrar till att du får goda yrkeskunskaper och växer in i ditt yrke. Många elever får erbjudande om anställning efter avslutade studier på sin lärlingsplats.

Förutom ditt studiebidrag är du som lärling också berättigad till ett lärlingsbidrag från CSN som kompensation för luncher och resor under dina yrkesdagar.

Lärling kan inte kombineras med NIU-ishockey, baseboll/softboll eller LIU med idrottsutövning på skoltid.

Utbildningen ger dig en yrkesexamen och grundläggande behörighet till högskola och universitet.

Sidan uppdaterad: 2023-10-02