Programmet ger dig en bred grund för arbete inom ett hotell och på en turistanläggning samt evenemangskunskap. Du får också kunskaper om ledarskap och hur ett företag är uppbyggt och chans att starta ett UF-företag.
Du lär dig att arbeta inom hotellets olika avdelningar och konferensverksamhet samt lär dig att planera, organisera och genomföra möten och event. Du får även kunskaper om branschen nationellt och internationellt.
Du lär dig om service och bemötande, kommunikation, marknadsföring, försäljning, företagande, resmål och resvägar. Du lär dig också om planering, organisation, ekonomi samt gäst- och kundbemötande inom hotell och restaurang.
Under utbildningen åker vi iväg på studieresor och studiebesök för att få kunskap om olika hotell, besöksmål och företagande. I årskurs tre har du chans att åka iväg och delta i tävlingar.
Vår utbildning håller till i Gästis, i anslutning till gymnasieskolans huvudbyggnad.
Arbetsplatsförlagt lärande, APL
Under utbildningstiden har du minst 17 veckors APL. Den utformas i samarbete med kvalitetssäkrade företag och vi har APL-platser på flera olika ställen bland annat i Sälen.
Grundläggande behörighet
På Hotell- och turismprogrammet får du grundläggande behörighet till högskolan.
Läs mer om Hotell- och turismprogrammet (PDF)
Lärlingsutbildning inom HT och RL
På Leksands gymnasium kan du gå lärlingsform inom både HT- och RL-programmet.
Lärling innebär att du får en yrkeslärare från hotell- och restaurangskolan, Gästis som mentor under dina tre år och du är ute på ett kvalitetssäkrat företag tre dagar i veckan. Du är på gymnasiet och läser gymnasiegemensamma ämnen med din lärlingsklass måndag och fredag. Ibland kan du även ha lektion inne på Gästis med din yrkeslärare istället för att vara på praktiken för att tillgodogöra dig den kunskap som du behöver.
I årskurs tre har du även chans att åka i väg på tävlingar.
Yrkesutgång, Hotell och turismprogrammet, lärling
Hotellreceptionist (se poängplan för start 2019 nedan, poängplan för 2020 kommer)
Yrkesutgångar, Restaurang och livsmedelsprogrammet, lärling
Kock (se poängplan för start 2019 nedan, poängplan för 2020 kommer)
Bagare/konditor (se poängplan för start 2019 nedan, poängplan för 2020 kommer)
Servitör (se poängplan för 2020 nedan)