Lokal idrottsutbildning (LIU)

Kombinera studier och idrottssatsning

Skriv ut

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-80 000

E-postadress: kommun@leksand.se

Öppnar måndag 08.00

måndag 8.00–16.30
tisdag 8.00–16.30
onsdag 8.00–16.30
torsdag 8.00–16.30
fredag 8.00–15.00
lördag Stängt
söndag Stängt

Leksands gymnasium

Telefon: 0247-801 35

E-postadress:

Besöksadress: Rättviksvägen 29, 793 31 Leksand

Ansvarig för lokala idrottsutbildningen (LIU)

Björn Lindén

Telefon: 0247-804 77

E-postadress:

Besöksadress: Rättviksvägen 29, 79331 Leksand

LIF:s kontakt på ishockeygymnasiet

Martin Weel Sanne

E-postadress:

Vår lokala idrottsutbildning (LIU) erbjuder idrottsintresserade elever möjlighet att kombinera sin idrottssatsning med studierna på gymnasiet, oavsett val av program. Eleverna tränar den idrott som de utövar på fritiden och som de satsar extra på.

Förutsättningen för att läsa på LIU är att du är med i en idrottsförening och att du satsar aktivt på din idrott. Din idrott ska vara godkänd av Riksidrottsförbundet, RF.

Valbara idrotter

De idrotter som du kan välja att fördjupa dig i på skoltid är fotboll och ishockey. Du kan också utbilda dig till ishockeydomare på skoltid.

Om du är aktiv inom en annan idrott så kan vi i samarbete med din idrottsförening erbjuda träning på kvällstid. Teori läser du med övriga elever på skoltid (måndag och fredag morgon).

Fotboll på skoltid

Fotbollsträningen bedrivs på Siljansvallens konstgräsplan eller i Leksandshallen.

Instruktör är idrottsläraren och fotbollstränaren Björn Lindén som har tränat barn, juniorer och seniorer på både pojk- och flicksidan. Björn jobbar med i flickjuniorlandslaget (18–19 år). Han har tidigare tränat Kvarnsvedens IK:s damer samt IK Brages herrar och har högsta tränarutbildningen Pro Level. Björn jobbar även som instruktör för Dalarnas Fotbollförbund.

Ishockey på skoltid

Förutom elitishockeygymnasium (NIU) erbjuder Leksands gymnasium i samarbete med Leksands IF lokal idrottsutbildning (LIU) i ishockey för flickor och pojkar. Du erbjuds träning, matcher i laget Team Leksand och en fantastisk miljö att utvecklas i. Ishockeyträningen äger rum på skoltid måndag och fredag klockan 8.00-9.45 (ispassen är 50 min).

  NIU LIU
 

Årskurs 1-3

J18 elit i årskurs 1-2 och J20 elit i årskurs 3

Årskurs 1-3

J18 regional, J20 regional och HSS A-lag.

Träning dagtid 2-3 ispass inklusive fysträning 2 ispass plus ett pass fysträning
Träning kvällstid 2-3 ispass plus 1-2 fysträning 2-3 ispass inklusive fysträning
Matcher kvällstid 2-3 per vecka 1-3 per vecka beroende på hur många lag man spelar i
Support från LIF fysträning Ja Ja
Support från LIF skadebehandling Ja Ja


Bli ishockeydomare

På Leksands gymnasium kan du också satsa på en domarkarriär inom ishockey för pojkar och flickor. I samarbete med Leksands IF erbjuds en tvåårig domarutbildning inom ramen för LIU.

Du får fys- och isträning ihop med Leksands IF och fördjupade kunskaper i din roll som domare i samarbete med SHL-domaren Daniel Winge.

Träningen äger rum på skoltid måndag och fredag klockan 08.00-09.45.

Kurserna på LIU

De kurser du läser på LIU heter Idrott och hälsa 1 och 2 specialisering. Du väljer dessa kurser på ditt individuella val. Kurserna är på 100 poäng vardera och det innebär att du kan ha din specialidrott under ett eller två år. Innehållet är följande:

  • Praktisk träning, två pass i veckan måndag och fredag morgon (eventuellt onsdag eftermiddag)
  • Regler, taktik och teknik i vald idrott
  • Träningsplanering
  • Ledarskap för barn- och ungdomar
  • Organisation och historia i vald idrott
  • Etik- och moralfrågor
  • Träningsdagbok, mål och reflektion

Teoripassen, som är cirka tio tillfällen på ett läsår, är förlagda till måndag eller fredag morgon. Det innebär att din praktiska träning utgår vid dessa tillfällen.

LIU ger personlig utveckling

På LIU får du en inblick i hur andra idrottselever tänker och resonerar kring olika frågor inom idrotten. Det gör att du utvecklar dig själv som person men också att du ökar förståelsen för din och andras idrotter.

Du lär dig att samarbeta i grupp, ta hänsyn, lyssna men också ha förståelse för andra människors behov. Du utvecklar dina ledaregenskaper och öppnar möjligheten att fortsätta som ledare eller tränare.

Att göra en målmedveten satsning på idrott och samtidigt sköta sina studier, visar prov på en rad egenskaper som är attraktiva på arbetsmarknaden.

Ansökan till LIU

Ansökan till LIU gör du samtidigt som du väljer program till Leksands gymnasium. Blankett finns åtkomlig när du loggar in på din ansökan.

Närhet till idrottsområde med stora möjligheter

Vårt idrottsområde är vackert beläget vid Siljan. Här finns simhall, gym, sporthall, ishall, curlinghall, gymnastikhall, tennishall, fotbollsplaner, base- och softbollplaner, motionsspår med mera. Närheten till allt gör att du kan träna lite extra om utrymme finns på schemat.

Flygbild över gymnasiet och Lugnetområdet

Sidan uppdaterad: 2019-08-22