Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Inriktning: Kök och servering

Restaurang- och livsmedelsprogrammet ger dig en bred grund för arbete inom hotell, kök, servering och besöksnäringen. Du får kunskap om de flesta arbetsuppgifter på en turistanläggning.

Utbildningen är utformad i samarbete med företag och ger dig en bred kunskap för att arbeta inom kök, servering, hotell eller turism.

I årskurs ett lär du dig grunderna inom matlagning, servering och hur man bemöter gäster inom restaurang, hotell och besöksnäringen. Du får också göra företagsbesök inom branschen.

I årskurs två utvecklas du inom servering, kök och hur man arbetar på ett hotell i reception och med konferensgäster. Du lär dig även om Sveriges och Europas besöksmål, dryck och matvanor. Under detta läsår har du också åtta veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande) på kvalitetssäkrade företag och vi åker iväg på studieresor och studiebesök för att lära oss mer om besöksnäringen.

I årskurs tre går du mot en yrkesutgång (kock, servitör, reception- och konferensmedarbetare eller aktivitetsvärd). Du lär dig även om länder utanför Europa inom mat, dryck och besöksmål. Under året har du elva veckors APL inom din yrkesutgång och du får välja extra kurser inom områden som intresserar dig lite mer, till exempel barteknik, bageri eller guide och reseledare. När du tar examen är du yrkesklar och direkt anställningsbar.

Tävlingar

I årskurs två och tre får du möjlighet att delta i tävlingar både i Sverige och utomlands.

Restaurang i Gästis

Vår utbildning håller till i Gästis, i anslutning till gymnasieskolans huvudbyggnad och här får du under alla dina tre år laga mat och servera till gäster som kommer utifrån. Vår restaurang är mycket populär och blir snabbt fullbokad de dagar/kvällar vi har öppet.

Grundläggande behörighet

På restaurang- och livsmedelsprogrammet får du grundläggande behörighet till högskolan.

Sidan uppdaterad: 2019-05-06