Våra studie- och yrkesvägledare:
Åsa Matsson Andrén, Ekonomiprogrammet (EK), Försäljnings- och serviceprogrammet (FS), Handels- och administrationsprogrammet (HA), Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) och Gymnasial lärlingsutbildning.
Ulrika Gustafsson, Barn- och fritidsprogrammet (BF), Hantverksprogrammet (HV), Introduktionsprogram (IM), Naturvetenskapsprogrammet (NA), Teknikprogrammet (TE) och Anpassad gymnasieskola.
Individuell studieplan
Studie- och yrkesvägledarna upprättar en individuell studieplan för varje elev på gymnasiet och följer upp planen under gymnasietiden. Den individuella studieplanen innehåller information om vilka kurser som ingår i elevens gymnasieprogram och de val som eleven gör under gymnasietiden.
Individuellt val
Individuellt val ingår i samtliga gymnasieprogram och som elev ska man vanligtvis läsa 200 poäng individuellt val i årskurs två och tre. I vår katalog, Individuellt val, kan du se vilka kurser som går att läsa.
Katalogen Individuellt val inför läsåret 2023/2024
Studie- och yrkesval efter gymnasiet
På Sacos hemsida kan du få hjälp att göra ett medvetet studie- och yrkesval efter gymnasiet.
Sacos sida om studie- och yrkesval
Plugga vidare, Youtube-kanal av Saco
Sök högskola och universitet
Du kan jämföra utbildningar vid högskolor och universitet på Universitets- och högskolerådets (UHR) webbsida studera.nu. För att anmäla dig till en utbildning på högskola eller universitet använder du webbsidan antagning.se.
Antagning
15 mars Webbanmälan öppnar.
17 april Sista anmälningsdag.
12 juli Antagningsbrev med svarskrav.
21 juli Sista svarsdag
Faktablad om gymnasieexamen inför antagningen (PDF)
Särskild behörighet till högskolan från och med hösten 2022
Högskoleprovet
Anmälan till Högskoleprovet våren 2023 öppnar tisdag 10 januari och stänger 17 januari.
Provdag lördag 25 mars.
Sök yrkeshögskola
Är du intresserad av yrkeshögskoleutbildningar så söker du via Myndigheten för yrkeshögskolans webbplats. Alla utbildningar på webbplatsen står under statlig tillsyn och berättigar till studiemedel från CSN.
Sök folkhögskola
Det finns över 150 folkhögskolor i Sverige som erbjuder en rad olika utbildningar. Folkhögskolan är avgiftsfri och som student har du rätt till studiemedel. Det finns ingen central antagningsenhet, istället söker du direkt till varje folkhögskola. Folkhögskolorna har olika ansökningsdatum och kurserna startar på olika datum. Du kan läsa om alla kurser på Sveriges folkhögskolors gemensamma webbsida folkhögskola.nu.
Studera utomlands
Här finns all information om att studera utomlands
Utlandsstudier.se - gratis hjälp var du än vill studera utomlands
Utlandsstudiehandboken (dreamstudiesabroad.com)