Studie- och yrkesvägledning

Studie- och yrkesvägledarna ansvarar för information och vägledning inför studie- och yrkesval samt upprättar och följer upp elevernas individuella studieplaner. De hjälper dig med dina val under gymnasietiden och vägleder dig till studier efter gymnasiet.

Våra studie- och yrkesvägledare:

Åsa Matsson Andrén, Barn- och fritidsprogrammet (BF), Ekonomiprogrammet (EK),  Handels- och administrationsprogrammet (HA), Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL) och Gymnasial lärlingsutbildning.

Ulrika Gustafsson, Estetiska programmet (ES), Hantverksprogrammet (HV), Introduktionsprogram (IM), Naturvetenskapsprogrammet (NA), Samhällsvetenskapsprogrammet (SA), Teknikprogrammet (TE) och Gymnasiesärskolan.

Individuell studieplan

Studie- och yrkesvägledarna upprättar en individuell studieplan för varje elev på gymnasiet och följer upp planen under gymnasietiden. Den individuella studieplanen innehåller information om vilka kurser som ingår i elevens gymnasieprogram och de val som eleven gör under gymnasietiden.

Läs om individuell studieplan på Skolverkets sida

Individuellt val

Individuellt val ingår i samtliga gymnasieprogram och som elev ska man vanligtvis läsa 200 poäng individuellt val i årskurs två och tre. I vår katalog, Individuellt val, kan du se vilka kurser som går att läsa.

Katalogen Individuellt val inför läsåret 2019/2020

Studie- och yrkesval efter gymnasiet

På Sacos hemsida kan du få hjälp att göra ett medvetet studie- och yrkesval efter gymnasiet.

Sacos sida om studie- och yrkesval

Sök högskola och universitet

Du kan även jämföra utbildningar vid högskolor och universitet på Universitets- och högskolerådets (UHR) webbsida studera.nu. För att anmäla sig till en utbildning på högskola eller universitet använder du webbsidan antagning.se.

Studera.nu

Antagning.se

Viktiga datum för anmälan till höstterminen 2019

• 20 juni: Sista kompletteringsdag
  • 11 juli: Antagningsbesked med svarskrav
  • 26 juli: Sista svarsdag
  • 1 augusti: Andra antagningsbeskedet

Faktablad om antagningsregler

Gör högskoleprovet

Högskoleprovet äger rum två gånger per år - på våren på en lördag och på hösten på en söndag. Vilka dagar som gäller i år, när du måste anmäla dig och hur du anmäler dig, kan du läsa om på sajten studera.nu.

Information och anmälan till högskoleprovet

Sök yrkeshögskola

Är du istället intresserad av yrkeshögskoleutbildningar så söker du via Myndigheten för yrkeshögskolans webbplats. Alla utbildningar på webbplatsen står under statlig tillsyn och berättigar till studiemedel från CSN.

yrkeshögskolan.se

Sök folkhögskola

Det finns över 150 folkhögskolor i Sverige som erbjuder en rad olika utbildningar. Folkhögskolan är avgiftsfri och som student har du rätt till studiemedel. Det finns ingen central antagningsenhet, istället söker du direkt till varje folkhögskola. Folkhögskolorna har olika ansökningsdatum och kurserna startar på olika datum. Du kan läsa om alla kurser på Sveriges folkhögskolors gemensamma webbsida folkhögskola.nu.

folkhögskola.nu

Sidan uppdaterad: 2019-05-14