Studie- och yrkesvägledning

Studie- och yrkesvägledarna ansvarar för information och vägledning inför studie- och yrkesval samt upprättar och följer upp elevernas individuella studieplaner. De hjälper dig med dina val under gymnasietiden och vägleder dig till studier efter gymnasiet.

Våra studie- och yrkesvägledare:

Åsa Matsson Andrén, Ekonomiprogrammet (EK),  Handels- och administrationsprogrammet (HA), Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL), Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) och Gymnasial lärlingsutbildning.

Ulrika GustafssonBarn- och fritidsprogrammet (BF), Hantverksprogrammet (HV), Introduktionsprogram (IM), Naturvetenskapsprogrammet (NA), Teknikprogrammet (TE) och Gymnasiesärskolan.

Individuell studieplan

Studie- och yrkesvägledarna upprättar en individuell studieplan för varje elev på gymnasiet och följer upp planen under gymnasietiden. Den individuella studieplanen innehåller information om vilka kurser som ingår i elevens gymnasieprogram och de val som eleven gör under gymnasietiden.

Läs om individuell studieplan på Skolverkets sida

Individuellt val

Individuellt val ingår i samtliga gymnasieprogram och som elev ska man vanligtvis läsa 200 poäng individuellt val i årskurs två och tre. I vår katalog, Individuellt val, kan du se vilka kurser som går att läsa.

Katalogen Individuellt val inför läsåret 2021/2022

Studie- och yrkesval efter gymnasiet

På Sacos hemsida kan du få hjälp att göra ett medvetet studie- och yrkesval efter gymnasiet.

Sacos sida om studie- och yrkesval

Sacos studentmässa 2020

Plugga vidare, Youtube-kanal av Saco

Sök högskola och universitet

Du kan jämföra utbildningar vid högskolor och universitet på Universitets- och högskolerådets (UHR) webbsida studera.nu. För att anmäla dig till en utbildning på högskola eller universitet använder du webbsidan antagning.se.

Antagning.se
15 mars webbanmälan öppnar
15 april sista anmälningsdag

Digitalt öppet hus universitet och högskolor våren 2021

Digital presentation om Högskolan Dalarnas utbildningar

Studera.nu

Faktablad om gymnasieexamen inför antagningen (PDF)

Särskild behörighet till högskolan från och med hösten 2022

Högskoleprovet

Anmälan till vårens högskoleprov öppnar den 12 januari och stänger den 18 januari klockan 24:00 eller tidigare om platserna fyllts. För att skriva provet ska du vara minst nitton år eller fylla nitton under 2021.

Provet äger rum vid två tillfällen:

Lördag 13 mars

Lördag 8 maj

Högskoleprovet våren 2021

Fakta om högskoleprovet

Sök yrkeshögskola

Är du intresserad av yrkeshögskoleutbildningar så söker du via Myndigheten för yrkeshögskolans webbplats. Alla utbildningar på webbplatsen står under statlig tillsyn och berättigar till studiemedel från CSN.

yrkeshögskolan.se

Sök folkhögskola

Det finns över 150 folkhögskolor i Sverige som erbjuder en rad olika utbildningar. Folkhögskolan är avgiftsfri och som student har du rätt till studiemedel. Det finns ingen central antagningsenhet, istället söker du direkt till varje folkhögskola. Folkhögskolorna har olika ansökningsdatum och kurserna startar på olika datum. Du kan läsa om alla kurser på Sveriges folkhögskolors gemensamma webbsida folkhögskola.nu.

folkhögskola.nu

Vuxenutbildningen Leksand-Rättvik